Przejdź do głównej zawartości

Jak korzystać z publicznej strony do wizyt?

Dowiedz się, jak działa publiczna strona do wizyt online, umożliwiająca klientom wybór własnego technika i usług

Napisane przez Xenia

Publiczna strona wizyty to wygodna usługa online z procesem krok po kroku, który pozwala klientom łatwo wybrać i zarezerwować potrzebną usługę.

Ta strona jest narzędziem do szybkiego i wygodnego rezerwowania usług. Cały proces podzielony jest na sześć prostych kroków, które pomogą klientom wybrać wszystko, czego potrzebują, i potwierdzić rezerwację.

Lokalizacje, pracownicy i usługi są wyświetlane dokładnie tak, jak zostały nazwane, natomiast komunikaty systemowe i elementy interfejsu są wyświetlane w języku dokumentu ustawionym w systemie. Można również włączyć przełącznik języka, który pozwoli użytkownikowi przetłumaczyć te komunikaty i elementy interfejsu na wybrany przez siebie język.

Rejestracja krok po kroku w serwisie

Krok 1. Wybierz adres.

Rejestracja online rozpoczyna się od wyboru lokalizacji. Na stronie wyświetlana jest lista dostępnych Lokalizacje. Każda Lokalizacje zawiera:

  • Nazwę i pełny adres

  • Aktualny status: „Otwarte” lub „Zamknięte”

Godziny otwarcia lokalizacji wyświetlanych tutaj można ustawić na stronie Ustawienia > Lokalizacje.

Aby wybrać lokalizację, kliknij na żądany adres — system przeniesie Cię do następnego kroku. Jeśli dostępna jest tylko jedna Lokalizacje, przejście nastąpi automatycznie.

Krok 2. Wybierz pracownika.

Po wybraniu adresu wyświetli się lista techników i specjalistów dostępnych do umówienia wizyty. Dla każdego pracownika na liście wyświetlane są następujące informacje:

  • Imię i nazwisko pracownika oraz stanowisko

Wyświetlana nazwa pracownika (menedżera, technika itp.) może zostać skonfigurowana w jego profilu. Możesz używać standardowego imienia i nazwiska podanych w odpowiednich polach lub ustawić oddzielną nazwę dla wszystkich dokumentów publicznych — na przykład pełne imię i nazwisko albo skróconą wersję.

Wybierz specjalistę, z którym chcesz umówić się na wizytę, i przejdź do następnego kroku.

⚠️ Uwaga: Można wyłączyć ten krok dla klienta. W takim przypadku system wyświetli dostępne terminy wyłącznie na podstawie godzin pracy Lokalizacji.

Krok 3. Wybór usług.

Po wybraniu technika nadszedł czas na wybór usług. Awatara wybranego pracownika pojawi się u góry strony.

Lista usług jest również wyświetlana w formie kafelków w porządku alfabetycznym. Każdy kafelek zawiera:

  • Nazwę

  • Krótki opis (można go rozwinąć)

  • Czas trwania i cenę

Jeśli usługa nie ma określonego czasu trwania, ale jest ustawiona tak, by pojawiała się na stronie rezerwacji online, nadal będzie dostępna do rezerwacji. W takim przypadku czas trwania przedziału jest ustalany automatycznie na podstawie przedziału czasowego skonfigurowanego na stronie rezerwacji online.

W przypadku takich usług wyświetlana jest tylko cena — bez czasu trwania.

Możesz wybrać kilka usług jednocześnie. Po dodaniu co najmniej jednej usługi do koszyka, na dole strony pojawi się przycisk umożliwiający przejście do następnego kroku.

Krok 4. Wybór daty i godziny.

Na tym etapie wyświetlane są wcześniej wybrane usługi oraz kalendarz służący do wyboru dostępnego terminu. Jeśli w ustawieniach wizyt online włączono opcję uwzględniania zleceń przy obliczaniu dostępnego czasu, przedziały czasowe już zajęte przez zlecenia będą niedostępne do rezerwacji.

  • Kalendarz: Dostępne dni są wyświetlane w poziomie. Niedostępne dni są oznaczone jako nieaktywne.

  • Czas: Dostępne terminy są pogrupowane według pory dnia:

Poranek: od 00:00 do 13:00

Dzień: od 13:00 do 19:00

Wieczór: od 19:00 do 00:00

Aby kontynuować, należy wybrać dogodną datę i godzinę spotkania.

Uwaga: Wizyty o dowolnym statusie, z wyjątkiem tych zamkniętych, blokują dany przedział czasowy w kalendarzu wizyt online. Gdy tylko status wizyty zmieni się na „Zakończona”, „Odwołano” lub Nieobecność, wizyta zostaje uznana za zamkniętą, a dany przedział czasowy staje się ponownie dostępny do rezerwacji.

Krok 5. Twoje dane kontaktowe.

To ostatni krok przed potwierdzeniem. Pod listą wybranych usług, dat i godzin znajduje się formularz, który należy wypełnić:

  • Imię i nazwisko (wymagane)

  • Numer telefonu (wymagane)

  • Adres e-mail

  • Komentarze (w razie potrzeby)

Formularz zbierania danych klienta na stronie wizyt online nie może być zmieniony — zawiera tylko standardowe, stałe pola.

Uwaga: aby potwierdzić wizytę, należy zaznaczyć pole obok opcji „Wyrażam zgodę na gromadzenie i przetwarzanie moich danych osobowych”.

Krok 6. Potwierdź termin spotkania.

Po wypełnieniu formularza i kliknięciu „Potwierdź” system utworzy termin spotkania. Zostanie wyświetlona strona potwierdzenia z zielonym znacznikiem, co oznacza, że operacja zakończyła się powodzeniem.

Na ekranie zostaną wyświetlone wszystkie szczegóły dotyczące terminu spotkania:

  • Adres

  • Data i godzina (początek i koniec)

  • Imię i nazwisko pracownika

  • Lista usług

Możesz również dodać spotkanie do kalendarza, klikając przycisk „Dodaj do kalendarza”. Spowoduje to pobranie pliku .ics, który automatycznie zapisze informacje o spotkaniu w Twoim kalendarzu elektronicznym.

Jeśli czas trwania nie jest określony dla zarezerwowanych usług, wyświetlana jest tylko godzina rozpoczęcia, a takiego wydarzenia nie można dodać do kalendarza. Czas trwania tych usług jest nadal obliczany w celu wyświetlenia w systemie, ale wynika on z przedziału czasowego skonfigurowanego dla strony wizyty.

Jeśli jednak czas trwania jest określony przynajmniej dla niektórych usług, godziny rozpoczęcia i zakończenia są obliczane wyłącznie na podstawie tych usług — i właśnie z tymi godzinami wydarzenie można dodać do kalendarza. Całkowity czas trwania wyświetlany w systemie obejmuje czas trwania każdej usługi: jeśli jest on określony, stosowana jest ta wartość; w przeciwnym razie stosowana jest wartość przedziału czasowego.

Jeśli wizyta trwa dłużej niż 24 godziny i rozpoczyna się oraz kończy w różnych dniach kalendarzowych, na stronie publicznej wyświetlany jest pełny zakres dat oraz godziny rozpoczęcia i zakończenia, a po nich podawany jest całkowity czas trwania wizyty.

Po wypełnieniu przez klienta publicznej strony w celu umówienia wizyty, wizyta ta zostanie wyświetlona o określonej godzinie na stronie wybranego pracownika Wizyty.

Więcej szczegółów na temat tworzenia i pracy z wizytami.

Czy to odpowiedziało na twoje pytanie?