Statusy służą do tworzenia przepływu pracy z zadaniami.
Możesz tworzyć, edytować i usuwać statusy. Aby to zrobić, potrzebujesz odpowiednich uprawnień dostępu do sekcji „Ustawienia > Statusy” w systemie RO App.
Korzystając ze statusów zadań, możesz stworzyć szczegółowy przepływ pracy dla pracowników: od przydzielenia zadania po jego sprawdzenie i zamknięcie.
Tworzenie nowego statusu
Krok 1. Na stronie „Ustawienia > Statusy > Zadania” kliknij przycisk „+ Status”.
Krok 2. Wprowadź nazwę statusu i skonfiguruj go. Zalecamy stosowanie zwięzłych nazw, aby zapewnić lepszą prezentację wizualną w tabeli zadań.
W nazwie statusu można używać emoji. Użytkownicy systemu Windows powinni nacisnąć klawisze „Win + . (kropka)” i wybrać emoji. Jeśli nie możesz znaleźć odpowiedniej emoji lub korzystasz z przeglądarki Mozilla Firefox lub Edge, odwiedź stronę emojipedia: po prostu skopiuj i wklej wybraną emoji.
Uwaga: zmiana kolorów statusów nie jest obecnie obsługiwana.
Wymagaj „komentarza” przy zmianie statusu na ten — zaznacz to pole, aby członek zespołu nie mógł zmienić statusu zadania na ten bez dodania komentarza. Komentarz zostanie wyświetlony w dzienniku aktywności zadania.
Status jest dostępny — użyj pól wyboru, aby wybrać role pracowników, które mogą przeglądać zadania w tym statusie i ustawiać ten status.
Statusy, z których można przejść do tego statusu — zaznacz statusy, z których zadania mogą zostać przeniesione do tworzonego statusu.
Na przykład zadanie można przenieść do statusu „W trakcie przeglądu” wyłącznie ze statusu „W trakcie realizacji”.
Statusy, na które można zmienić ten status — zaznacz statusy, do których zadania mogą zostać przeniesione z tworzonego statusu.
Na przykład zadanie można przenieść ze statusu „W trakcie przeglądu” wyłącznie do statusów „Zakończone” i „W trakcie realizacji”.
Krok 3. Kliknij przycisk „Zapisz”. Gotowe — nowy status został dodany i pojawia się na liście.
Edytowanie i usuwanie statusu
Aby edytować status, przejdź do strony „Ustawienia > Statusy > Zadania”. Kliknij dwukrotnie wybrany status, wprowadź zmiany i je zapisz.
Ważne: Podczas edycji statusu sekcja służąca do wyboru statusów, z których można do niego przejść, jest niedostępna.
Na przykład, jeśli chcesz, aby istniejący status (A) mógł być przypisywany z innego statusu (B), musisz edytować sam status (B).
Aby usunąć status, kliknij dwukrotnie wybrany status na stronie „Ustawienia > Statusy > Zadania” i kliknij przycisk usuwania.
Pamiętaj, że aby usunąć status zadania:
w tym statusie nie może znajdować się żadne zadanie;
w grupie statusów musi pozostać co najmniej jeden inny status.
Jak korzystać ze statusów zadań w RO App?
Wykorzystaj statusy zadań do stworzenia przepływu pracy dla swojego zespołu w celu realizacji zadań: od utworzenia do weryfikacji wyników.
Zasady przechodzenia między statusami
Konfigurując zasady przechodzenia między statusami, możesz zdefiniować konkretny proces biznesowy dla zadań. Zasady konfiguruje się w oknie edycji statusu na stronie „Ustawienia > Statusy > Zadania” w sekcji „Statusy, do których ten status może przejść”.
Domyślnie wszystkie statusy — z wyjątkiem tych z grupy „Zamknięte” — mogą przejść do dowolnego innego statusu.
Czasami pracownicy mogą przypadkowo przenieść zadanie do niewłaściwego statusu, zakłócając cały przepływ pracy. Zasady przejścia pomagają zapobiegać takim błędom.
Na przykład ze statusu „Nowe” pracownik może przejść tylko do statusu „W toku” lub „Oczekujące”, a ze statusu „W trakcie weryfikacji” – do statusu „Zakończone” lub z powrotem do statusu „W toku”.
Tworzy to sekwencję krzyżową statusów: obowiązują ograniczenia, ale w niektórych przypadkach pracownik może wybrać, do którego konkretnego statusu przenieść zadanie.
Aby całkowicie wyeliminować ryzyko błędów, skonfiguruj reguły tak, aby utworzyć oddzielną sekwencję statusów, która nie jest powiązana z żadną inną. W tym celu utwórz nowe statusy w każdej grupie i ustaw reguły przejścia z jednego do drugiego.
Na przykład: „Nowe 1 > W toku 1 > W trakcie weryfikacji 1 > Zakończone 1”.
Aby skonfigurować tę sekwencję, otwórz status „Nowe 1” i określ, że może on przechodzić wyłącznie do statusu „W toku 1”. Następnie w statusie „W toku 1” określ, że może on przechodzić wyłącznie do statusu „W trakcie weryfikacji 1” i tak dalej.
